Rådvill-Bergsäker och Världen

Mitt liv och alla som är inblandade. Arkeologi. Studentliv. Nattliv. Katten. Film, musik, operabesök. Ibland är det bara roligt, ibland har jag grubblat jäkligt mycket. Jag blir glad om Du kommenterar!

Min bilder
Namn:
Plats: Göteborg, Sweden

torsdag, april 26, 2007

Di Leva i sovrummet...?När jag blev tokig av att ha suttit hela förmiddagen framför datorn gick jag ut. Överraskades av det somriga vädret, av att det till skillnad från vid mitt skrivbord sken en sol utomhus. Jag gick och gick, strosade på Haga Nygata och stack in näsan en och annan affär. För första gången på flera år kände jag ett sug efter det där som affärer med namn som Indigo, Regnbågen och Näckrosen säger sig erbjuda. Esoteriska bokhandlar, new age-affärer. Jag noterade att utbudet av tarotlekar vuxit något sedan jag var tonåring. Nu finns det Goth-tarotlekar och Manga-tarotlekar. Jag tjuvlyssnade på några damers meningsutbyte om olika rökelser:

Kund: Jag letar efter någon uppiggande rökelse, något som är bra på morgonen.
Expediten: Ja då är DEN alldeles fel, den är visserligen väldigt härlig, men den är mer lugnande. Att bränna den känns som om Tomas Di Leva stod i ditt rum och viskade "slappna av, slappna aaav".
Sedan föreslog hon en uppiggande rökelse, och kunde köpte båda.

Att svepa med blicken över bokhyllor med esoterisk litteratur är en annan upplevelse idag än när jag gick i gymnasiet. Nu har min hjärna lärt sig att ifrågasätta, kräva bevis, fullständiga resonemang, transparenta tankegångar och helst litteraturhänvisningar på var och varannan rad. För mitt 18-åriga jag, som var naiv och modig nog att göra mitt största skolarbete om schamanism, var Näckrosens bokhandel en egen värld av hemligheter, insikter och skuggade vägar att vandra, inåt, neråt, uppåt eller vart som helst utom i vår fysiska, förklarliga värld.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

Free Website Counter
Free Counter