Rådvill-Bergsäker och Världen

Mitt liv och alla som är inblandade. Arkeologi. Studentliv. Nattliv. Katten. Film, musik, operabesök. Ibland är det bara roligt, ibland har jag grubblat jäkligt mycket. Jag blir glad om Du kommenterar!

Min bilder
Namn:
Plats: Göteborg, Sweden

lördag, oktober 28, 2006

Bloggar man skriver när man inte har något sämre för sig

Göteborg har varit regnvått i tre dagar nu. Vart tar allt vattnet vägen? Vi borde simma till spårvagnen vid det här laget, men det lyckas rinna undan allteftersom.
Lördagkväll är alltid den kväll i veckan som går långsammast. Man är ledig, har all tid i världen att roa sig. Ibland gör man det, och ibland misslyckas man. Man kanske ler och låtsas, eller så går man hem. Eller så är man hemma hela kvällen och önskar att tv-utbudet var roligare, boken intressantare och ens liv mer glittrande. Eller åtminstone vemodigt på ett romantiskt sätt, sådär som det går att basera ett filmmanus på.
Nej, jag är inte hemma-bitter, ty ikväll skall jag minsann till Pustervik och lyssna på en udda amerikansk folksångerska.

http://www.poestifestival.se
http://www.larkingrimm.com

Men kvällen är ganska ung ännu. Det har gått för långt för att jag skall lyckas sätta mig med en kursbok NU, jag kan inte börja dammsuga NU, disken är diskad och kattmaten framställd, tiden går inte att fylla ut. Den kan bara fördrivas. Viss tid är sådan tid som kan användas, annan tid genomlids mest, en del tid slösas bort, men lördagkvällstid kan bara fördrivas. Alla försök att börja vara nyttig, duktig, effektiv eller produktiv NU är dömda att misslyckas.
Det är här dator, webradio, kaffe, katt, smink och, om man är lagd åt det hållet, Rubiks kub kommer till sin rätt.

Trevlig kväll!

Sexköpande domare värre än skattefuskande minister!

Nu har jag återkommit från min endagars sjukfrånvaro och bloggen är igång igen.
Jag har på egen hand fyllt ca två toarullar med snor, ätit glass, läst veckotidning och sett dålig film. Med andra ord, jag har goda förutsättningar att återvända till de friska.

Bland annat snappade jag upp något i nyhetsflödet som fick mig att bli frisk av ren ilska. Den domare i Malmö som dömdes för sexköp, blev av med jobbet och tvingades betala dagsböter, har fått tillbaka sitt jobb. Han har setts besöka en bordell i Malmö, och telefonavlyssning har bevisat att han ringt dit och gjort beställningar.
Men Malmö tingsrätt slår fast att något brott aldrig begåtts - det kan inte bevisas att samlag faktiskt ägt rum, "i lagens mening har det inte förekommit något sexuellt umgänge där parterna rör vid varandra".
Nää, samlag har antagligen inte ägt rum. Visserligen har domaren ringt till denna bordell och gjort en beställning, visserligen har polisen observerat honom besöka den. Men bara för det behöver han ju inte alls verkligen ha köpt sex? Han kanske bara gillade att hänga där? De kanske hade gott kaffe?

Är. Ni. Helt. Dumma. I. Huvudet?
Är Malmö tingsrätt helt jävla racerkorkade? Uppenbarligen! Ignorance is a blessing, gratulerar till naiviteten, det måste vara en underbar värld ni lever i. Eller så besöker ni samma bordell som er kompis.
"Jag är glad och lättad. Det här visar att vi lever i en rättstat när en enskild kan få rätt mot staten" säger domaren själv.
Och vilken rättstat sedan.
Att en domare, som har till uppgift att döma eller fria medborgare och se till att lagen tolkas och efterlevs själv inte respekterar lagen på sin fritid, är minst lika allvarligt som licensskolkande ministrar.
Att en domare, som kan döma i våldtäktsfall och andra sexbrottsmål, själv köper sex och utan vidare accepterar kvinno- (och kanske mans-)kroppen som en handelsvara får fortsätta sitt arbete som domare förtjänar större medialt utrymme än Reinfeldts skattefuskande ministrar.

Att moderata politiker i åratal levat bland den ekonomiska eliten i Sverige och skatteplanerat, avgiftsfuskat och köpt svart städhjälp innan de plötsligt blir granskade av media förvånar mig inte. Jag förväntar mig inget annat av den rika högern.
Men jag förväntar mig jävligt mycket mer av vårt rättsväsende. Jag förväntar mig en självsanering och självkritik oavsett hur hög befattning personen har och hur mycket kompetens den än samlat på sig under sina 200 år i ämbetet. En domare som själv bryter mot lagen - självklart har han köpt sex, varför skulle han annars har ringt och besökt en bordell? - skall inte längre jobba som domare.

Domarens chef uppger att han inte bara skall återvända till sin befattning utan vidare - han skall först diskutera situationen med sin chef och Arbetsgivarverket.

Och jag hoppas att diskussionen i media är långt ifrån över.

Källa: Göteborgs-Posten 28/10-06.

fredag, oktober 27, 2006

Tillfälligt avbrott

Denna blogg är för närvarande stängd p g a sjukdom.

måndag, oktober 23, 2006

Gärna längre bort än Aarhus.

Jag börjar lida av reslust igen - det har gått för lång tid sedan förra resan som var ganska rejäl och varade en hel sommar.

Jag vill iväg,
kuta runt på en myllrande flygplats i jakt på rätt gate,
kliva av planet och in i en värmevägg,
få dåligt samvete av att se fattigdomen,
lukta på exotiska matvaror medan en tandlös gumma tycker jag är löjlig eftersom hon har ätit det där sedan hon var barn,
känna på hotellets megalithårda madrass,
försöka förstå hur kollektivtrafiken är tänkt att fundera,
köpa öl för 15:- och blänga surt på karlarna som flörtar ohejdat och aldrig har hört talats om jämställdhetspolitik,
råka beställa gettesticklar,
gå vilse på en marknad,
samla snäckor,
hitta ett internetcafé och skriva hem om allting.

Det det enda jag har att se fram emot är en tredagars resa till Danmark.
Nej, jag menar inte så, jag ser verkligen fram emot det - gillar Danmark. Danmark är som ett geografiskt komprimerat, billigare, liberalare, roligare Sverige med lite skojigare klimat. Jo, jag har inte glömt dess hårda flyktingpolitik och ställning i Irakkriget. Som om även landets nackdelar har skruvats upp ett varv jämfört med Sverige. Danmark är vår lite färgstarkare granne.
Jag besöker med nöje Danmark, men drömmer om en lång obekväm flygresa, bistra tullvakter som räknar varenda strumpa, urgamla gator att gå vilse bland och kranvatten som inte går att dricka, hamna i fel kvarter på kvällen, köpa frukt av någon på gatan, en farmor som oroar sig, bussbiljetter som kostar 1,50:- och att sno en exotisk restaurangmeny/tv-tidning/biobiljett för att visa upp därhemma.
Jag vill resa någonstans det tar minst 9 timmar att flyga till och jag vill vara borta i minst 4 månader!

Tills dess njuter jag av små glädjeämnen som invandrarägda livsmedelsaffärer och SR Världen. Har du fortfarande inte börjat lyssna regelbundet på webradio? Skäms! När du skämts i en kvart, klicka på:

http://www.sr.se

fredag, oktober 20, 2006

Topplistan - löjliga fyndorter.

I den arkeologiska litteraturen förekommer ett virrvarr av ortnamn, som används för att hålla isär tidsperioder, redskapstraditioner och kulturer, eller bara talar om var ett visst fynd gjordes. En del namn är rätt sköna, eller vad sägs om:

  • Dumme Mosse - mesolitisk fyndplats i Småland.
  • Bögebacken - dansk sådan.
  • Kuk - ort i Nya Guinea där man hittat spår av tidiga jordbrukare.
  • Ertebölle - kulturperiod under sen jägarstenålder.
  • Head-smashed-in - nordamerikanska indianer har alltid legat i täten när det gäller att ge saker och personer smidiga namn. På denna ort i Alberta, USA har man hittat kropparna efter tiotusentals bufflar som jagats ned för ett stup.

Ni kan lita på att jag alltid jagar fler sköna namn.

Kosmiskt?

Veckan har varit bisarrt tung. Jag har varit så trött att ögonen svidit under lektionerna, och att tänka ut enkla saker, som att jag måste diska stekpannan och hur man gör det, har tagit många minuter.
Alla pratar om hur orkeslösa de känner sig, hur dåligt de sover och fler än jag verkar ha drömt konstiga drömmar. Jag vill förklara det med att de flestas jobb eller studier har hunnit kicka igång vid det här laget och man få alltmer att göra, i takt med att dagsljuset krymper.
Men min mamma har en ännu bättre förklaring - det är kosmiskt. Energierna över Jorden är röriga och tunga. En astrolog skulle antagligen förklara det bättre, men det händer saker i jordens energifält som avspeglar sig i vår vardag.
Och visst vore det skönt ifall Försäkringskassan godtog diagnosen "kosmiskt energiarbete" när man sjukanmälde sig?

fredag, oktober 13, 2006

Den där Roger gav mig något att bita i

Mitt nya hatobjekt heter Roger Matthews och undervisar i arkeologi vid University College London. Nej, jag har inte träffat honom i verkligheten, det räcker med att försöka läsa hans kapitel om tidiga civilisationer i sydvästra Asien för att hata honom. Jag trodde jag var bra på engelska, men nej. Jag förstår ungefär vartannat ord. Kanske ni kan hjälpa mig? Här är några höjdare:

alluvial
equid
agglomeration
tenor
precursor
cuneiform (har räknat ut att det betyder kilskrift, en lätt match, va?)
albeit
delineate
feasible
consolidate
pastoral nomad
repertory
divergence
capacious
drab
vagary

Det var allt för ikväll. Tack för att ni lyssna!

söndag, oktober 08, 2006

Från fredagnatt till söndagkväll

Jag gissar att jag har ungefär tre läsare av den här bloggen, och er vill jag ju inte snuva på ett referat om helgen!

Fredag kväll:

0 ragg (men en tjej kallade mig sötast på dansgolvet)
1 natt
2 uteställen, dansgolv, flaskor Smirnoff Ice
3 brudar
4 glas vin

Rasande skoj på Gretas var det, jag är aldrig så bra på att dansa som när jag har några promillen i blodet. Dragshowen var som alltid en suspekt mix av hån och hyllning till schlagern. När drottningarna imiterade Sareks löjliga discofolkmusik var de utklädda till stenåldersmänniskor och vi (arkeologistudenter) flinade extra brett. Må nördhumorn leva ett långt och lyckligt liv.

Inte förrän jag satte mig på spårvagnen hem kände jag effekten av, tja, hur mycket jag nu drack. Ovanstående siffror är ungefär lika ungefärliga som en datering av ett Homo erectus-fossil - det kan diffa på några hundra tusen. Det är med andra ord svårt att säga något säkert, det enda vi har att gå på är spåren:

  • en halväten ostburgare, kalla pommes frites och en avslagen cola på diskbänken
  • mina jeans, bh och topp i små högar utanför badrummet
  • paraplyet bland skorna
  • handväskan under sängen
  • skor och strumpor under skrivbordet
  • en väldigt hungrig katt när jag väl (efter att pappa ringt ca 4 gånger) kliver upp nångång efter kl 12

Med tanke på att jag såg tidningsutdelare pila omkring med sina vagnar när jag stapplade hem måste klockan ha varit 3-4...

Japp, jag hade kul. Då. Att vakna dagen efter kändes som att långsamt inse att man befinner sig under en död elefant, och att bära en soffa uppför trapporna, som pappa tvingade mig, var väl inte det jag helst önskade mig. Men snäll som han var som körde hem den vågade jag inte klaga, då kanske han gör mig arvslös.

Hela lördagen gick åt till att bli människa igen, och framåt kvällen när jag insåg att det är dags att gå på medeltidsfest, bestämde jag mig för att Våga vägra medeltidsfest. Det var helt enkelt mer lockande att lära känna sin nya sköna soffa framför tv-utbudet som är som allra sämst på lördagar (varför??).

Idag blev det inte så mycket mer gjort än att splittra uppmärksamheten mellan repriserna av det svenska Top Model och Amerikas tidiga fångstekonomier (jag vet ärligt talat inte vilket som var mest intressant, det änna varierade). Jag hann också fika med farmor, farbror och min yngsta kusin som vuxit sig till en härlig, kaxig, pratglad ålder, strax innan tonåren brakar loss.

Sedan tvingade far mig att rensa ut mitt gamla flickrum eftersom han sent omsider insett att han inte alltid måste bo i landets tråkigaste kommuns tråkigaste område. Han letar ny bostadsrätt och grubblar över livsavgörande frågor som nya tapeter och fönsterbyte. Jag tvingades göra en djup utgrävning i skåp och lådor och det är helt otroligt vad mycket dynga jag samlade på mig förr om åren. Helst vill jag inte slänga något, varenda liten rökelsebehållare, Djurens Rätt-folder och billig läppglans säger något om den tonåring jag var. Men foton på gamla klasskamrater som visade sig vara idioter, vackra träbitar som jag (då) var tvungen att ta med hem och ett fem år gammalt kondompaket fick vackert åka i soporna.

I nästa avsnitt kommer far förmodligen tvinga mig rensa ut bokhyllan. Det blir spännande.

torsdag, oktober 05, 2006

En miljon ton tid

Idag, när jag satt och pluggade i godan ro, ramlade jag ner i ett existensiellt hål. Mina ögon fastnade på orden

1 miljon år sedan

som jag just skrivit. Det handlade om tidiga stenredskap. Plötsligt svindlade det lite - yrslade te, som mina framlidna västgötska släktingar skulle säga.

Kan jag ens greppa tiden? Det är svårt att veta exakt hur lång en vecka känns. För ett år sedan var jag nog en lite annan person, saknade vissa erfarenheter som jag har nu. För fem år sedan var jag vansinnigt ung, jag var ju en tonåring och för tio år sedan var jag ett barn och det var ju ett annat liv.

Och här försöker jag få in något som uppkom, fanns och försvann för en miljon år sedan på ungefär 50 ord. Eftersom det bara är en kort redogörelse får det inte vara fler ord än så.
Men plötsligt kände jag mig så oerhört liten inför all denna TID, så futtig och okunnig. De tidiga hominider, förstadier till människor som jag ska klämma in på 50 ord, har spenderat många hundra tusen år prövandes, misslyckandes, svältandes, kämpandes, prövandes igen, slagit händerna blodiga när de gång på gång försökte skapa stenverktygen som redan fanns inskrivna i historiens gång, som bara väntade på att uppfinnas. Till slut gick det. Verktygen blev mer och mer komplexa, kunde utnyttja mer och mer av det som fanns att äta och bygga av i naturen, och med förkrossande långsamhet har vi nått hit. Jag sitter och bloggar.
All denna tid krossar mig under sin tyngd, men tyvärr har jag bara 150 ord på mig att beskriva inte bara ett men tre ord, som rymmer en oändlig mängd människors liv.

Smala Sussie

Äntligen har jag sett Smala Sussie - väldigt.... värmländsk. Nu kan jag också svänga mig med uttryck som:

Tack för att ni lyssnade!
Fan jävla o-flyt!
Känns rätt gött faktiskt.
Gött! (bra att säga när man har sex)

det var en mycket bättre film, med ett mycket större allvar än jag väntade mig. Någon recensent jämförde Malmros alster med David Lynch och tja, jag vet inte. Jag har sett för lite Lynch för att veta hur relevant den jämförelsen är, men nog var det en förvirrande blandning dialektbuskis och tragik i intrikata tidshopp. Men den får fem Rådvillbergsäkrar av fem möjliga, och jag vill se mer av huvudrollsinnehavaren Jonas Rimeika (av två anledningar ;-P).

onsdag, oktober 04, 2006

Svagt minne...

Jag har ett svagt minne av att jag ramlade hem från krogen igår kväll, diskuterade diverse snygga representanter för det manliga könet med rumskamraten, såg på Desperate Housewives och skrev sedan ett märkligt blogginlägg. Det kanske inte är så bra att dricka fyra öl på en tisdag?

Free Website Counter
Free Counter